Rafał Szczepański Architekt Projekty Publikacje Idee Kontakt

PROJEKT ROZWOJU I KONWERSJI NA OBIEKT BIUROWY KAMIENICY EKLEKTYCZNEJ PRZY UL. KRUCZEJ 3

INWESTYCJA MOŻE BYĆ OGRANICZONA TYLKO DO DZIAŁKI KRUCZA 3.

Lokalizacja:

 

Autor projektu:

 

Współpraca:

 

Projekt:

 

 

Dane:

 

Kubatura (część nadziemna):

Powierzchnia biurowa:

Powierzchnia pomocnicza:

Ilość kondygnacji:  nadziemne

                              podziemne

Powierzchnia garaży:

Ilość miejsc parkingowych:

Powierzchnia razem:

Warszawa ul. Krucza 3

 

Rafał Szczepański Architekt

 

Mateusz Szurgot

 

2014

 

 

 

 

19.460 m3

4.528 m2

854 m2

6

2

1.010 m2

44

6.392 m2

 

 

 

 

Zarówno stan zachowania jak i uciążliwa dla funkcji mieszkaniowej lokalizacja orientowały działania projektowo rewaloryzacyjne w kierunku obiektu biurowego. Aby jednak sprostać standardom współczesnych obiektów tego rodzaju zdecydowano się na kilka zabiegów prowadzących do urealnienia możliwości inwestycyjnych oraz podjęto próbę uporządkowania przestrzeni w tym zaniedbanym rejonie.

Próba powiększenia obiektu do granicznej inwestycyjnie wielkości, ponad 6 tys.m2 powierzchni użytkowej (do tego ok 1000 m2 garażu podziemnego) poprzez zabudowę na planie istniejących garaży i zabudowę szczytu (obecnie szpetnej ślepej ściany) od ulicy Kruczej, a także przez nadwieszenie kubatury nad przejazdem w styku ze ślepą ścianą budynku Krucza 5/11 oraz wprowadzenie współczesnej wielopiętrowej struktury żelbetowej zamiast substancji istniejącej, składają się na projekt rozwoju kamienicy Jakuba Zaleskiego.

Całkowicie zniszczona eklektyczna elewacja wykonana z narzutu tynkarskiego i zdobiona elementami typowej sztukaterii gipsowej odtworzona zostanie w formie kamiennych detali, piaskowcowych elementów dekoracyjnych rozpiętych na osnowie elewacji strukturalnej.

Takie nowatorskie rozwiązanie pozwoli na niezależność obu struktur oraz podkreśli ekspozycję elewacji wykonanej w szlachetnym materiale. Kompozycję dopełnią; neutralny stylistycznie szczyt i przeszklony, technologiczny nadwieszony łącznik.

Projekt może być realnym krokiem do uporządkowania jednego z zaniedbanych fragmentów Śródmieścia, ratunkiem dla świadectwa historycznej zabudowy realizowanym w niekonwencjonalnej formie.

Rafał Szczepański Copyright Warszawa 2015 nonkanon@nonkanon.pl